(Blog Tour) „Stăpânul muntelui” de Anders de la Motte

Pe Anders de la Motte, fostul polițist devenit scriitor de succes, l-am cunoscut prin intermediul cărții „O casă mortală”, un roman scris în duet cu un alt scriitor și care mi-a plăcut într-un mare fel (puteți citi cronica aici).

„Stăpânul muntelui” este, însă, un roman de alt calibru. Anders de la Motte se mută în tenebrele literaturii mult mai asumate, mai „așezate”, cu detalii pregnante și o construcție narativă care mută noul său volum, tradus la Crime Scene Press, în liga marilor.

Romanul spune istoria lui Leo Asker, o femeie detectiv, care trebuie să lupte cu un veritabil monstru, un criminal în serie care își vânează victimele cu meticulozitatea unui artist.

Leo e o tânără tenace, cu un istoric traumatizant în spate și cu o dorință de nestăvilit să lupte cu răul în cele mai abominabile forme ale sale. Aceasta se ciocnește de o formă nouă de criminal: un voyeur care depășește limita. Ce poate ieși din asta? O adevărată luptă pentru a găsi adevărul și a face dreptate.

Încep prin a vă spune că de foarte mult timp n-am mai citit un roman atât de bine scris. Și nu, nu îl flatez pe autor, deși o merită din plin. Mi-a plăcut tot, de la construcția personajelor, care au prototipuri verosimile și clare, până la detaliile firului narativ, pe care îl poți urmări fără prea multe bătăi de cap.

Alternanța dintre trecut – prezent este organică, n-are nimic din forțarea cu care alți autori își plămădesc cărțile. În plus, suspansul este dozat, nu se „răstoarnă” de-a valma, ci e atât de bine segmentat încât nu poți rata nimic. Ești „en face” alături de povestitor.

Leo este exact cum trebuie să fie, fără pic de compromis, o femeie cu foarte multă tărie de caracter, cu suficientă curiozitate cât să iasă chiar și din așa zisul Departament al Sufletelor Pierdute, unde este împinsă de colegii de braslă și de propria mamă, un avocat cu cele mai tăioase intenții.

Dacă mă întrebați, acest roman este unul dintre cele mai bune exemple de feminism asumat, fără extreme și desenat așa cum trebuie. Leo este o figură pregnantă, memorabilă și încadrată perfect în istorie.

„Stăpânul muntelui” este un roman scris cu fermitate și cu intenția de a surprinde cititorul prin plot twist-uri bine cizelate. Trebuie să spun că asta m-a făcut să îl includ în top 10 cele mai bune cărți de suspans pe anul 2024 (da, știu că a trecut de-abia un sfert de an, dar asta e. Sunt subiectivă și încântată).

Despre autor: Anders de la Motte este un autor suedez cunoscut pentru romanele sale de suspans. A devenit recunoscut în mod larg pentru trilogia sa „Jocul”, care include cărțile „Jocul” (2010), „Fior” (2011) și „Bula” (2012). Trilogia se învârte în jurul unui joc de realitate virtuală care se dovedește a fi un experiment social periculos. Experiența lui de la Motte ca polițist și expert în securitate adaugă autenticitate romanelor sale de suspans, care abordează adesea teme precum tehnologia, supravegherea și controlul social. Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi și au primit aprecierea criticilor la nivel internațional.

Volumul se bucură și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Ciobanul de Azi.


Lasă un comentariu