agatha 3Mozart. Bach. Şi Hercule Poirot. Combinaţia unei societăţi engleze postbelice şi a unui detectiv cu greutate. Tot ce vrei e să te faci comod şi să savurezi un ceai la Buttercup Cafe, cu un roman care să te ţină în formă. Asta mi-am dorit cînd am pus mîna pe unul din romanele reginei crimelor. Şi cu mici diferenţe cam asta şi am primit.

Un cadavru, un spion şi multe intrigi, totul pe fundalul unui oraş englez, unde vecin cu vecin nu se cunoaşte. Structura romanului pare foarte detaliată, fiecare personaj are o personalitate fermă, prolifică (Spionul Colin Lamb-iubitor de alge marine; Sheilla Webb-o dactilografă iscusită; Doamna Hemming-o proprietară înnebunită după pisici şi mulţi alţi pioni în partida de şah a morţii). Am trăit fiecare clipă alături de inspectorii din Scotland Yard sau am vizitat beaumonde-ul englez.

Ceea ce cu adevărat mă pasionează în scrierile Agathei Christie sunt detaliile, schimbările bruşte de situaţie şi mai ales loviturile dramatice, care pur şi simplu te dau pe spate. Cert este că dincolo de adoraţiunea mea pentru această scriitoare marcantă, trebuie să recunosc faptul că romanul dat nu este chiar unul din cele mai bune din repertoriul ei, dar… Cu toate acestea merită a fi savurat, mai ales că îl are pe Hercule Poirot cu musteaţa sa impresionantă şi deliciosul său accent francez. agatha

Totodată am remarcat inconfundabila atitudine a scriitoarei pe marginea unor caractere umane:

„Iar femeile pot fi extrem de fanatice.”

„Dintotdeauna am avut convingerea că dacă ai răbdare să aştepţi suficient de mult timp vei avea noroc. Ceva la care nu speri şi la care nu te-ai gîndit nici o clipă, dar pur şi simplu se întîmplă.”

Am savurat-o din plin. Lecturi frumoase vă doresc pînă la o nouă carte! Să dăm cărţile pe faţă!

Biografia Agathei Christie

Muzică pentru lecturi.. o ador!

Reclame