(Blog Tour) Un detectiv cum n-ați mai citit

Știți senzația plăcută când citiți o carte bine scrisă? Am resimțit-o chiar azi, prin romanul „1991. Prima anchetă a lui Sharko”, un thriller semnat de Franck Thilliez, tradus de Alexandru Pompiliu, la editura Tritonic.

În lumea contemporană a ficțiunii polițiste, Franck Thilliez se evidențiază ca un povestitor desăvârșit, țesând intrigi complicate care captivează cititorii cu fiecare întorsătură a poveștii. Născut la 15 octombrie 1973, în Annecy, Franța, Thilliez a devenit o figură prominentă în peisajul literar, în special în genurile thriller și suspans psihologic.

Călătoria lui Thilliez în lumea scrisului a avut o traiectorie unică. Lucrând inițial în industria aeronautică, a făcut tranziția pentru a-și urma pasiunea pentru povestire, o decizie care avea să redefinească peisajul ficțiunii polițiste franceze. Cu o formație în știința calculatoarelor și o fascinație înnăscută pentru complexitățile minții umane, Thilliez aduce o combinație unică de precizie tehnică și perspicacitate psihologică în romanele sale.

Una dintre caracteristicile definitorii ale operei lui Thilliez este abilitatea sa de a crea intrigi complicate și pline de nuanțe. Narațiunile sale sunt adesea labirintice, pline de straturi de mister care îi provoacă pe cititori să dezlege enigma din centrul poveștii. „La Chambre des Morts” și „Sindromul E” sunt exemple elocvente ale priceperii sale narative, unde combină cu pricepere elemente de crimă, știință și psihologie pentru a crea o experiență de lectură captivantă.

Explorarea psihicului uman este o altă marcă distinctivă a scrierilor lui Thilliez. Personajele sale nu sunt doar pioni într-o dramă criminală, ci indivizi complicați, cu dimensiuni psihologice profunde. Tematici precum memorie, identitate și fragilitatea minții umane sunt motive recurente în operele sale, reflectând implicarea sa profundă în complexitățile condiției umane. În romanele sale, Thilliez pătrunde în întunecatele retrageri ale minții, provocând cititorii să se confrunte cu liniile șterse dintre sănătate și nebunie.

Mai presus de profunzimea tematică, stilul de scriere al lui Thilliez se remarcă prin calitatea sa cinematică. Descrierile vii și atenția meticuloasă la detalii creează un sentiment de imersiune, permițând cititorilor să-și vizualizeze evenimentele care se desfășoară cu claritate vizuală. Această alegere stilistică nu numai că accentuează suspansul, ci subliniază și angajamentul lui Thilliez de a oferi o experiență de lectură bogată și captivantă.

Prima senzație la întâlnirea cu acest autor a fost una ușor echivocă. Cu o lentoare în debut, romanul ne poartă printr-un Paris al anilor `90, când polițiștii nu aveau la îndemână metode prea facile de anchetă, iar unica lor armă era un intelect ascuțit.

Frank Sharko este un absolvent al Academiei de Poliție și un debutant în tot ce înseamnă munca de detectiv. Este de o corectitudine și de o verticalitate cu totul specială, ceea ce îl face ținta unor glume din partea colegilor veterani.

Idealismul său se ciocnește într-o singură zi de tot ce înseamnă Răul Absolut, o fiară cu chip de om, un animal care nu-și poate gestiona instinctele de prădător și care vânează, transformându-și actele criminale în jocuri morbide cu creierii anchetatorilor.

Mă abțin cu greu să nu vă povestesc întreaga carte, dar de un lucru sunt absolut sigură: este unul dintre romanele pe care le pot sugera cititorilor de nișă, oamenilor care s-au săturat de artificii inutile doar de dragul senzaționalismului.

Romanul este structurat pe filiere care vizează atât munca polițiștilor, cât și bătălia individuală a lui Sharko, omul care se pomenește într-o adevărată cursă dintre Bine și Rău. Va reuși oare să câștige? Va putea să descopere cine stă în spatele unor crime monstruoase?

„1991. Prima anchetă a lui Sharko” e un roman despre care sigur îți vei aminti, drag cititor, mult timp după final, ceea ce îl face net superior concurenților de pe segmentul literar de suspans.

Volumul se bucură și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Ciobanul de Azi.


2 răspunsuri la „(Blog Tour) Un detectiv cum n-ați mai citit”

  1. Avatarul lui 1991. Prima ancheta a lui Sharko - Franck Thilliez - CitestE-MI-L

    […] (Literatura pe tocuri), Marius Andrei (Analogii Antologii), Gica (Cartile mele si alti demoni), Corina Moisei (Books Connecting People) si Anca Rucareanu (Anca si […]

    Apreciază

Lasă un comentariu