Încerc mai mereu să evit astfel de liste must-read, deoarece mi se par clişeice, mai ales pentru că au cam tot aceleaşi titluri, în reeditări şi coperţi diverse. Rar întâlnesc topuri de calitate din care extrag titluri numai bune de savurat. Dar, aşa precum orice cititor are obligaţia să o facă, ador listele cu cărţi.

Şi pentru că Paştele a venit anul ăsta cu vreme extrem de bună (cel puţin la Chişinău), am hotărât că este cazul să fac o recomandare de carte numai bună de simţit/trăit/lecturat în aceste zile. Câteva atenţionări când purcedeţi la această listă: nu conţine cărţi uşoare (nu o să găsiţi romane siropoase sau de bulevard); nu arecărţi confortabile şi nu se potriveşte romanticilor incurabili (deşi, mă număr printre ei).

Topul este deschis de un titlu ingenios, care nu doar m-a ţinut în priză, ci mi-a şi dat o temă pentru acasă de dimensiuni impresionante:

  1. Călătoria în timp. O istorie” – volumul semnat de James Gleick şi apărut la Editura Publica în 2017 dezvăluie o temă universală, care nu îşi va pierde din actualitate niciodată: Timpul. Văzut de autori ca o dimensiune existenţială, acesta intră în vizorul lui Gleick, care decide că este momentul oportun să dezvăluie relevanţa călătoriei în timp pentru literatura universală. Subiecte ample, autori renumiţi şi o întreagă secţiune de filme, studii, idei pe care trebuie să le elucidezi atunci când scoţi volumul în capăt. De apreciat este maniera cu care autorul dezvăluie opinii ale oamenilor de ştiinţă, ale filosofilor sau ale autorilor de science-fiction pe marginea acestui subiect destul de sensibil. gleick
  2. Revenind la rădăcinile clasicului românesc, fac apel la importanţa romanului „Fata din Zlataust„, lucrare eminamente importantă pentru cultivarea spiritului şi gustului estetic. Deşi, a nimerit în umbra altor opere semnate de către Ionel Teodoreanu, prezentul volum este un deliciu pentru gurmanzii literaturii române. Are un caracter spumos, delicios, impregnat de figuri de stil naturale, fireşti, fără gram de forţare. Pe larg despre acest volum am scris aici.fata din zlataust
  3. Permafrost„, volumul semnat de către Eugen Uricaru este o lectură obligatorie, care centrează subiectul pe realităţile României post-revoluţionare, dezvăluind decadenţa şi ridicând naraţiunea la nivelul unei parabole, în care se regăsesc atât personaje caraghioase, cât şi realităţi dificil de acceptat. Mai de râs, mai de plâns, romanul este pe cât de dur, pe atât de important, deoarece nu eclipsează frământările cititorului, ci reuşeşte să le aducă în centrul unei scriituri de anvergură. Să zic că m-a ţinut într-o alertă plăcută, este de facto cel mai mic compliment posibil. Volumul are turnuri de subiect, are personaje emblematice, dar mai ales are morală, lucru rar întâlnit în literatura contemporană din spaţiul românesc.

 

permafrost

Sper că acest mic top o să se regăsească pe listele dumneavoastră de lecturi, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când avem timp pentru meditaţie, artă şi frumos.

Foto deschidere: pinterest

Reclame