Azi va fi trist. Imaginați-vă pentru o clipă cum e să fii fără rațiune. Să fii o capsulă goală pe dinăuntru. Să nu simți emoții, să devii clovnul unor ingrați, care se pretind a fi oameni. Azi va fi trist.

Cartea pe care azi vreau să o prezint e chiar o mare descoperire pentru mine. Am devorat-o. Am plîns, am zîmbit și am înțeles durerea unui Om. Un copil pierdut într-o lume rea. Un matur infantil care nu are sprijinul nimănui. Eroul nostru, Charlie, e un retardat mental. Crescut din datorie de părinți,este într-un final abandonat într-o școală pentru oameni cu nevoi speciale. Șansa lui apare sub forma unui experiment la care participă și care presupune îmbunătățirea artificială a intelectului său. Ceea ce nu știe el e că emoțiile nu pot fi crescute în eprubetă. Ele lovesc tare și dur. Ele nu iartă și nu uită.


Nu vreau să scriu mult. E o Carte care nu necesită prezentare. E o Carte care trebuie citită. Din obligație morală. Din compasiune. Pentru a ne învăța să fim oameni și să respectăm Omul.

Despre autor:

Daniel Keyes (9 august 1927 – 15 iunie 2014) este un autor american cel mai bine cunoscut pentru povestirea sa care a primit premiul Hugo Flowers for Algernon (Flori pentru Algernon).

Keyes a fost desemnat cel mai emerit autor de către Science Fiction and Fantasy Writers în anul 2000.

Reclame